Rosto Nasıl Yapılır

  • Ctasarim
  • Yorum yapılmamış

İngilizlerin her pazar günü pişirdikleri geleneksel yemekleri olan rosto bizim mutfağımızda da yaygınlaşan bir tarif. Fırında kolayca pişirebileceğiniz rosto püf noktalarına dikkat edildiği takdirde damak tadımıza çok uygun, yumuşacık bir kıvamda, harika bir et yemeğidir.

Rosto tarifi için seçeceğiniz etin kalitesi ve tazeliği yemeğin lezzeti için çok önemlidir. En klasik olan tarif dana rostodur ve tek parça halinde yağsız, sinirsiz nuar ile yapılır. Lezzet garantili bir rosto nasıl yapılır gelin birlikte inceleyelim:

1. Rosto Tarifi

Tuz, kekik ve karabiberi bir kapta karıştırıp ovarak nuara yedirin. Nuarın üzerinde keskin bir bıçak ucu ile delikler açıp içlerine sarımsakları sokun. Etin çevresine taze baharatlar yerleştirin. Pişerken dağılmaması için etin çevresini mutfak ipiyle sarın. Dilimlediğiniz havuç ve soğanlarla tuz ve baharatları kavurararak bir sos hazırlayın ve dışını bu sosla kaplayın. hazırladığınız bir sosla kaplayın. Rostoyu kapaklı bir fırın kabına alın ve güzelce kendi suyunda pişirin. Pişen rostonun iplerini kesin, soğumadan dilimleyin ve çevresindeki suyuyla birlikte servis edin. Sıra geldi rosto pişirirken dikkat etmeniz gereken püf noktalarına:

et-gorsel-006
et-gorsel-013
  • Nuarı buzdolabından çıkardıktan sonra oda sıcaklığına gelene kadar bekletip kullanırsanız rostonuz daha yumuşak olur.
  • Rostoyu sarmak için gıda ile kullanıma uygun bir ip kullanmalısınız. Bunu bulamazsanız naylon değil pamuklu bir ip tercih edin.
  • Fırına vermeden dışını kızgın tavada mühürlerseniz rostonuzun içi daha yumuşak ve sulu olur. Et mühürlemenin sırları da bir başka yazımızda.
  • Rosto sosunda kullanılan malzemeler ne kadar iyi kavrulursa, rosto o kadar lezzetli olur. Damak tadınıza göre farklı sebzeler ve baharatlar deneyebilirsiniz.
  • Etinizi 175-200 derece ısıda pişirmelisiniz. Bu ısı etin et proteinlerinin pıhtılaşmasını sağlayarak rostonun dışının gevrek bir dokuda olmasını sağlar.
  • Etinizi ebadına göre en az 1,5-2 saat pişirmelisiniz. Bu süre içinde arada rostoyu kendi pişme suyuyla ıslatırsanız dışı aşırı kurumaz.

Etin daha lezzetli olması ve aromasının artması için ilk şart kaliteli et seçmek ve kullanmadan önce eti bir süre dinlendirmektir. Vakumlama yoluyla dinlendirme yöntemi evde uygulamaya en uygun olanıdır. Bu yöntemle etler en fazla 4-5 gün buzdolabında dinlendikten sonra kullanılmalıdır

Bir yanıt yazın