Et Mühürleme Teknikleri

  • Ctasarim
  • Yorum yapılmamış

Et pişirme teknikleri arasında oldukça önemli olan mühürleme genelde önemsenmese de etin lezzetinde büyük rol oynar.

Tava ısındıktan sonra, eti yerleştirin ve bir süre hareket ettirmeden bırakın. Tavadan çıkan sesler, duman ve koku sizi korkutmasın, etiniz hemen yanmayacaktır sadece pişmeye başladı. Eğer et mühürlemeyi döküm bir tavada yapıyorsanız, etin bir yüzünün mühürlenmesi 3- 5 dakika almaktadır. Bu süreyi damak tadınıza göre belirlemelisiniz

Et Mühürleme Nedir?

Et tencereye konulduğunda içindeki lezzeti ve suyu akmaya başlar. Mühürleme işlemi etin lezzetinin içinde kalmasını sağlamak amacıyla yapılır. Mühürleme işlemi için yaklaşık 300 derecelik bir ısı gerekir. Etin döküm tavada çevrilerek pişirilmesine mühürleme işlemi denilir.

Mühürleme işlemi öncesi, döküm tava ortalama 10-15 dakika yağsız bir biçimde ısıtılmalıdır. Eğer etiniz tamamen sinirleri alınmış yağsız bir ete sahipseniz tavaya çok az miktarda zeytinyağı dökülebilirsiniz. Tamamen kızaran ve dumanlar çıkmaya başlayan tavaya et, hızlıca bırakılmalı ve o şekilde sabit tutulmalıdır.
Bu sırada tavadan ses, duman veya koku çıkabilir. Bu şekilde 3-5 dakika arası beklenmeli sonra et ters çevrilecek aynı işlem diğer tarafına da uygulanmalıdır.

food-banner-2-opt

Bir yüzü mühürlenen etin diğer yüzünü de arzu ettiğiniz pişirme oranına göre 3- 5 dakika pişirin. Tavsiye edilen, etin az ya da orta derecede pişirilmiş olmasıdır.

Eti dinlendirmek için, alüminyum folyoyu parlak kısmı altta kalacak şekilde mutfak tezgahı üzerine açın. Suyunu hapsetmesi için pişirdiğiniz et dilimini bir parça tereyağı ve çekilmiş tane karabiber ilavesiyle sarın, 3- 4 dakika kadar dinlendirdikten servis edin. Unutmayın, etiniz döküm tavadan tabağa alındığında bir süre daha pişmeye devam eder.

et-gorsel-001

Pişirme oranları genel olarak beşe ayrılmaktadır:

  • Az pişmiş (Rare): Yüksek ısı ile kısa sürede, her iki tarafı mühürlenen et tüm besin ve sıvı değerini korur, dinlendirildikten sonra servis edilir. Etin içi kanlı ve ıslak kalır.
  • Orta az pişmiş (Medium Rare): Her iki tarafı da mühürlenen etin, içi oldukça yumuşak ve açık pembe renktedir.
  • Orta (Medium): Mühürleme sonrasında, orta ısıda sadece en ortası hafif pembe renkte kalana kadar pişirilir.
  • Orta iyi (Medium well): Mühürleme sonrasında, içi hafif ıslak kalana kadar pişirilir. Et pembe rengini kaybeder.
  • İyi pişmiş (Well Done): Et, suyunu tamamen çekene kadar pişirilir, içinde ıslaklık bırakılmaz. Bu tercih edilen bir pişirme yöntemi değildir.

Bir yanıt yazın